Het Gelderse thuiszorgbedrijf Vérian heeft vrijdag ontslag aangevraagd voor meer dan vijfhonderd medewerkers. De reden is dat gemeenten te weinig willen betalen voor de thuiszorgdiensten. Daarmee is Vérian het zoveelste thuiszorgbedrijf dat in korte tijd in financiële problemen is gekomen.
Het bedrijf zegt “te veel medewerkers met een te hoog loon” in dienst te hebben. Vérian heeft de thuiszorgcontracten met de betreffende gemeenten opgezegd. Het geld dat Vérian van de gemeenten ontvangt is “niet toereikend meer”. In totaal raken 537 medewerkers hun baan kwijt, waarvan het gros in Apeldoorn.
Ouderenbond ANBO is “onthutst” over de ontslagen bij thuiszorgorganisatie Vérian. “Wéér een thuiszorgorganisatie in ernstige problemen. Gemeenten knijpen uurprijzen thuiszorg af”, reageerde bestuurster Liane den Haan. Het is volgens haar dringend tijd voor een minimumtarief, zodat bedrijven “fatsoenlijke tarieven” en vaste arbeidscontracten kunnen behouden.
Vorig jaar zijn de zorgtaken verschoven van het Rijk naar de gemeenten. “Er gaat echter veel fout, mensen verliezen hun zorg en vele zorgverleners hun baan. Niet alleen bij Vérian, maar bij zorginstellingen door het hele land”, aldus vakbond FNV. Volgens de bond is het onnodig dat er banen verdwijnen bij thuiszorgorganisaties, omdat er vorig jaar 300 miljoen euro extra beschikbaar is gekomen voor de huishoudelijke verzorging.
Van Rijn: naar bericht
Staatssecretaris Martin van Rijn (Volksgezondheid) noemt het massaontslag “een heel naar bericht”. “In dit soort gevallen zijn twee dingen belangrijk: laten we ervoor zorgen dat mensen zoveel mogelijk hun zorg kunnen houden en dat zoveel mogelijk mensen hun baan kunnen behouden. Dat betekent dat er overleg met gemeenten nodig zal zijn om te kijken welke andere oplossingen er zijn”, aldus de bewindsman. Hij hoopt dat gemeenten en zorgaanbieders hier tijdig afspraken over kunnen maken.
Net als Vérian zit ook TSN Thuiszorg in de problemen. De organisatie gaf eerder deze week toch gehoor aan de uitspraak van de rechter om de loonsverlaging van 4.300 thuiszorgmedewerkers terug te draaien.
"We merken dat hele grote organisaties in de problemen komen omdat gemeenten ervoor kiezen het lokaler en kleinschaliger te organiseren'', stelt Van Rijn vast.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl